İbrahim Kalın Kimdir?

İbrahim Kalın Kimdir?

İbrahim Kalın, 1971 yılında İstanbul'da doğdu ve kökeni Erzurum'a dayanıyor. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Alanya Lisesi'nden mezun oldu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra, İslam düşüncesi ve felsefesi üzerine yüksek lisans yapmak amacıyla Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'ne gitti. 1994 yılında "Mulla Sadra'da Hareket-i Cevheriyye Nazariyesi" başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Akademik Kariyer ve Çalışmaları

1996 yılında ABD'deki George Washington Üniversitesi'nde karşılaştırmalı beşeri bilimler ve felsefe alanında doktorasını tamamladı. Doktora tezinde, Mulla Sadra'nın bilgi teorisi ve anti-subjektivist epistemoloji konularını inceledi. Amerika'da eğitim aldığı süre boyunca fotoğrafçılıkla ilgilendi ve Washington DC'de bir müzik grubunda bağlama çalıp ney üfledi.

Kalın, Amerika'daki College of the Holy Cross ve Georgetown Üniversitesi ile Türkiye'deki Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi. Felsefe, İslam düşüncesi ve uluslararası ilişkiler gibi alanlarda uzmanlaştı. İslam felsefesi ile ilgili birçok İngilizce makale yayımladı.

Uluslararası Deneyimler ve Katkılar

1998 yılında Fransa'da dil eğitimi aldı. Kanada, Fransa, İngiltere, İsviçre, Ürdün, İran, Pakistan, İsrail, Bosna, Makedonya ve Hırvatistan gibi ülkelerde uluslararası konferanslarda tebliğler sundu. Türkiye'de Dergah ve Divan gibi dergilerde yazıları yayımlandı.

Kalın'ın 2007 yılında yayımlanan "İslam ve Batı" adlı kitabı, İslam felsefesi, İslam-Batı ilişkileri ve Türk dış politikası üzerine önemli bir eser olup, Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü'nü kazandı ve Yunanca ile Arnavutçaya çevrildi.

Çeviri Çalışmaları ve Yayınları

Japon araştırmacı ve yazar Toshihiko Izutsu'nun "İslam’da Varlık Düşüncesi" ve Şazeli tarikatının Darkaviyye kolunun kurucusu olan Mulay El-Arabi Ed-Darkavi'nin "Bir Mürşidin Mektupları" adlı eserlerini Türkçeye çevirdi. Ayrıca, Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Akademik ve Profesyonel Katkılar

Kalın, çeşitli ansiklopedik eserlere katkılarda bulundu, bunlar arasında DİA İslam Ansiklopedisi, MacMillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion, Biographical Encyclopedia of Islamic Philosophy, Holy People of the World: A Cross-Cultural Encyclopedia, Oxford Encyclopedia of the Islamic World ve Oxford Islamic Studies Online gibi prestijli yayınlar yer almaktadır.

2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) kurucu başkanlığını yaptı. 2009 yılında Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olmasıyla boşalan dış politikadan sorumlu Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildi. 2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliğine atandı. 2012 yılında Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi ve 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak atandı.

Kişisel Hayat ve Eserleri

İbrahim Kalın, 1992 yılında evlendi ve Rumeysa ile Dilruba adında iki kızı vardır. Eserleri arasında "Sömürgecilik ve Eğitim" (2017), "Ben, Öteki ve Ötesi" (2016), "İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu" (2015), "Varlık ve İdrak: Molla Sadra’nın Bilgi Tasavvuru" (2015), "Akıl ve Erdem: Türkiye’nin Toplumsal Muhayyilesi" (2013), "Enine Boyuna Türkiye" (2011) ve "İslam ve Batı" (2007) yer alıyor.

Önceki Haber Mahinur Özdemir Göktaş Kimdir?
Sonraki Haber Vedat Işıkhan Kimdir?
Benzer Haberler

Fahrettin Koca Kimdir?

Birol Aydın Kimdir?

Mahmut Arıkan Kimdir?

Osman Gökçek Kimdir?