İsmail Haniye Kimdir?

İsmail Haniye Kimdir?

1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya gelen İsmail Haniye, ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçmak zorunda kalan Filistinli mültecilerden oluşuyordu. Eğitimine Gazze İslam Üniversitesi'nde devam eden Haniye, 1987 yılında mezun oldu. 

Siyasi Kariyer ve Hamas

İsmail Haniye, 1989 yılında Birinci İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992'de serbest bırakıldıktan sonra, diğer İslami Cihad ve Hamas üyeleriyle birlikte İsrail tarafından Güney Lübnan'a sürüldü. Bir yıl sonra Gazze'ye geri döndü. 1999-2004 yılları arasında Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğü görevini üstlendi.

Başbakanlık ve Çatışmalar

Aralık 2005'te yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde olması nedeniyle listenin başında yer aldı. Hamas'ın büyük bir zafer kazandığı bu seçimlerin ardından, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı ve 19 Şubat'ta Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı. 

Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyeleri arasındaki çatışmalar sırasında konvoyuna yapılan saldırıdan ve Mayıs 2007'de evine düzenlenen füze saldırısından sağ kurtuldu. Ancak, Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine, Mahmud Abbas tarafından görevden alındı.

Aile ve Kişisel Hayat

İsmail Haniye evli ve 13 çocuk babasıdır. 2009 yılında ailesi, Kuzey Gazze Şeridi'nde bulunan El-Şati mülteci kampında yaşamaktaydı. Kardeşleri Kholidia, Laila ve Sabah İsrail vatandaşı olup, güney İsrail'deki Tel as-Sabi'de yaşamaktadır. Üç kız kardeşin çocuklarından bazıları İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) görev yapmıştır.

Sağlık Durumu ve Tedavi

Haniye'nin kız kardeşi Suhila Abd el-Salam Ahmed Haniye ve eşi, kritik bir kalp tedavisi gerektiren durumları için İsrail'in Petah Tikva'daki Rabin Tıp Merkezi'nde tedavi gördüler. Torunu 2013'te ve kayınvalidesi 2014'te İsrail hastanelerinde tedavi gördü. 2014 İsrail-Gazze Savaşı'nın ardından, kızı da Tel Aviv'deki bir hastanede acil tedavi aldı.

Hac Ziyareti ve Siyasi Aktiviteler

Eylül 2016'da Haniye, eşi ve iki oğluyla birlikte Hac ziyareti için Gazze'den ayrıldı. Bu seyahat, Haniye'nin Halid Meşal'in yerine geçeceği yönündeki spekülasyonları güçlendirdi. Ayrıca 2020'de İran'ın Tahran şehrinde, Kasım Süleymani'nin cenazesine katıldı.

İsmail Haniye'nin hayatı, Filistin siyaseti ve Hamas içindeki etkin rolüyle dikkat çekiyordu. Hem siyasi hem de kişisel hayatında birçok zorluk ve çatışmayla karşılaşan Haniye, Filistin'in önemli figürlerinden biri olarak tanınıyor.

Önceki Haber Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?
Sonraki Haber Abdüllatif Şener Kimdir?
Benzer Haberler

Abdullah Çatlı Kimdir?

Yahya Sinvar Kimdir?

Yılmaz Tunç Kimdir?

Abdüllatif Şener Kimdir?