Merdan Yanardağ Kimdir?

Merdan Yanardağ Kimdir?

Merdan Yanardağ, 1959 yılında Sivas'ın Divriği ilçesinde dünyaya geldi. Resmi kayıtlarda doğum tarihi 24 Şubat 1961 olarak belirtilen Yanardağ, eğitim hayatını İstanbul'da tamamladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (Marmara Üniversitesi) Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Yanardağ, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” alanında yüksek lisans yaptı ve ardından Maltepe Üniversitesi'nde sosyoloji doktorasını tamamladı.

Gençlik Yılları ve Siyasi Aktiviteler

Yanardağ'ın öğrencilik yılları, Türkiye'nin yoğun siyasal ve toplumsal çalkantılar yaşadığı 1970'lere denk geliyor. Bu dönemde aktif olarak siyasal mücadele içinde yer aldı ve gençlik örgütlerinde yöneticilik yaptı. Üniversite son sınıfta, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklandı.

Gazetecilik Kariyeri

Gazetecilik kariyerine 1985 yılında Günaydın gazetesinde muhabir olarak başlayan Yanardağ, sırasıyla Sabah, Hürriyet, Güneş, Gündem ve Aydınlık gazetelerinde muhabir, editör, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve genel yayın koordinatörü olarak görev yaptı. Haftalık Söz dergisinin kurucuları arasında yer aldı ve genel yayın yönetmenliği yaptı.

Yanardağ, 1989-1992 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği görevini üstlendi. Ayrıca BSP ve ÖDP'nin kurucuları arasında yer aldı ve bu partilerde merkez yürütme kurulu üyeliği yaptı.

Televizyonculuk ve Medya Yöneticiliği

1994 yılında HBB televizyonunda görsel medya kariyerine başlayan Yanardağ, Kanal-e (CNBC-e), Kanal 6 ve atv gibi televizyonlarda editör, programcı, haber müdürü ve genel müdür olarak çalıştı. Kanaltürk televizyonunun kurucuları arasında yer aldı ve yayın kurulu üyeliği yaptı. 2009 yılında Kanal Biz televizyonunu kurdu ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2011 yılında Yurt gazetesini kurdu ve üç yıl boyunca genel yayın yönetmenliği görevini yürüttü. 2017 yılında Tele1 TV'nin kurucu genel yayın yönetmeni oldu.

Yazarlık ve Eserleri

Merdan Yanardağ, çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yaklaşık 400 makale ve inceleme yazısı yayımlamış bir yazardır. Ayrıca birçok kitap kaleme almıştır:

- MHP Değişti mi? Ülkücü Hareketin Analitik Tarihi (2002)

- Milliyetçilik MHP Faşizm (2002, ortak kitap)

- Ergenekon ve Sosyalistler (2008)

- Kadro Hareketi (2008)

- Bir ABD Projesi Olarak AKP (2007)

- Operasyon Partisi: Bir ABD Projesi Olarak AKP (2013)

- Yeni Muhafazakarlar (Neo-Cons) (2004)

- Türkiye Nasıl Kuşatıldı? Fethullah Gülen Hareketinin Perde Arkası (2009)

- Liberal İhanet / Siyasal İslam'a Biat Edenler (2014)

- Türkiye Neden Feda Edildi (2013)

- Cumhuriyetin Sonbaharı (2017)

- Darbe İçinde Darbe (2017)

- Medya Nasıl Kuşatıldı? (2008)

- İçtihad Kapısı / İslam Dünyasının Süren Ortaçağı (2022)

- İslamo-Faşizm (2023)

Hukuki Sorunlar ve Tutuklanması

Yanardağ, Ergenekon Davası kapsamında 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve 2014 yılında tahliye edildi. 20 Haziran 2023 tarihinde, Tele1 televizyon yayınında PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle tutuklandı ve Silivri Cezaevi'ne götürüldü. 4 Ekim 2023 tarihinde tahliye edildi, ancak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ödülleri

Yanardağ, gazetecilik ve medya alanındaki çalışmalarıyla birçok ödül kazanmıştır:

- 2015 - Dil Derneği Onur Ödülü

- 2022 - Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) Yaşam Boyu Onur Ödülü

- 2023 - Bağımsız Medya ve Gazeteciler Birliği Yılın En Başarılı Genel Yönetmeni

- 2023 - Mimarlar Odası Ankara Şubesi Emre Madran Koruma Alanında Dayanışma Ödülü

- 2023 - Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği Basın Özgürlüğü Ödülü

Merdan Yanardağ, gazetecilik ve televizyonculuk alanındaki kariyeri boyunca Türkiye'de medyanın gelişimine önemli katkılarda bulunmuş, pek çok eseri ve çalışmasıyla iz bırakmış bir isim.

Önceki Haber Berkin Gökbudak Kimdir?
Sonraki Haber Eylem Tok Kimdir?
Benzer Haberler

Eylem Tok Kimdir?

Berkin Gökbudak Kimdir?

Ersan Şen Kimdir?

Engin Polat Kimdir?