MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954'te Mahabad'da İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Soyadı Farsça'da "Doktorlar" anlamına gelen Pezeşkiyan, eğitim hayatına Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladı ve burada tıp eğitimini tamamladı. İran-Irak Savaşı sırasında 1980-1988 yılları arasında hem savaşçı hem de doktor olarak hizmet verdi.

1985 yılında pratisyenlik kursunu tamamlayan Pezeşkiyan, savaştan sonra Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinde genel cerrahi ihtisası yaparak uzmanlaştı. 1993 yılında İran Sağlık Bilimleri Üniversitesinden kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını aldı ve kalp cerrahisi uzmanı olarak çalışmaya başladı. 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

SİYASİ KARİYERİ

Mesud Pezeşkiyan'ın siyasi kariyeri, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. 2001 yılında Sağlık Bakanı olarak atandı ve 2005 yılına kadar bu görevde kaldı. 

2008 yılında yapılan genel seçimlerde Tebriz Milletvekili olarak Meclise girdi ve o tarihten itibaren beş dönem boyunca Tebriz'i temsil etti. 2016-2020 yılları arasında İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Pezeşkiyan, 2013 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurusu yapmış ancak daha sonra adaylığını geri çekmiştir. 2021'deki seçimlerdeki adaylık başvurusu ise Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilmiş. 1 Mart'ta yapılan milletvekili seçimlerinde Tebriz'den birinci sırada Meclise girmeyi başaran Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin hayatını kaybetmesi sonrasında bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformistlerin tek adayı olarak yarışmış ve seçimi kazanarak İran'ın 9. Cumhurbaşkanı oldu.

Önceki Haber Sera Kadıgil Kimdir?
Sonraki Haber Turgut Altınok Kimdir?
Benzer Haberler

Abdullah Çatlı Kimdir?

Yahya Sinvar Kimdir?

Yılmaz Tunç Kimdir?

Abdüllatif Şener Kimdir?