Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?

Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir?

1954 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Elmalı köyünde dünyaya gelen Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde önemli bir figür oldu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla'da tamamlayan Yazıcıoğlu, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yüksek öğrenimine başladı ve buradan mezun oldu.

Genç Ülkücüler Hareketi ve Siyasi Kariyerin Başlangıcı

1968 yılında Şarkışla'da "Genç Ülkücüler Hareketi"ne katılarak siyasi hayatına adım atan Yazıcıoğlu, Ankara'ya geldikten sonra Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde aktif olarak görev aldı. Önce genel başkan yardımcılığı, ardından Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1978'de Ülkücü Gençlik Derneği'nin kurucu genel başkanı olarak siyasi sahnede önemli bir rol üstlendi. 1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) genel başkan müşavirliği yaptı.

Zorlu Yıllar ve Yeni Başlangıçlar

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası" kapsamında cezaevine giren Yazıcıoğlu, 7,5 yıl süren mahkeme süreci sonunda beraat etti. Cezaevinden çıktıktan sonra Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını yaptı.

Milliyetçi Çalışma Partisi ve Büyük Birlik Partisi

1987 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi'nde (MÇP) siyasete yeniden atılan Yazıcıoğlu, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini üstlendi. 1991 genel seçimlerinde üç partinin oluşturduğu ittifakla Sivas milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 1992 yılında MÇP'den ayrılarak 29 Ocak 1993 tarihinde Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) kurdu ve partinin genel başkanlığına seçildi.

Meclis ve BBP Liderliği

1995 erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak yeniden Meclis'e giren Yazıcıoğlu, daha sonra ANAP'tan istifa ederek BBP'ye geri döndü ve genel başkanlık görevine devam etti. 22 Temmuz 2007 erken genel seçimlerinde partisinden istifa ederek Sivas'tan bağımsız milletvekili adayı oldu ve 23. Dönem milletvekili olarak TBMM'ye girdi. BBP de TBMM'de bir sandalye ile temsil edilmeye başladı. 19 Ağustos'ta yapılan olağanüstü büyük kurultayda yeniden BBP genel başkanlığına seçildi.

Trajik Son

Muhsin Yazıcıoğlu, 25 Mart 2009 tarihinde bindiği helikopterin Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi yakınlarında düşmesi sonucu beraberindeki beş kişiyle birlikte hayatını kaybetti. Bu trajik olay, Türk siyasetinde derin bir üzüntü yarattı.

Kişisel Hayat

Muhsin Yazıcıoğlu, evli ve iki çocuk babasıydı. Siyasi kariyeri boyunca dürüstlük, adalet ve milliyetçilik ilkeleri doğrultusunda hareket eden Yazıcıoğlu, Türk siyasetinin önemli figürlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Önceki Haber Cemil Tugay Kimdir?
Sonraki Haber İsmail Haniye Kimdir?
Benzer Haberler

Yahya Sinvar Kimdir?

Yılmaz Tunç Kimdir?

Abdüllatif Şener Kimdir?

İsmail Haniye Kimdir?