Turgut Altınok Kimdir?

Turgut Altınok Kimdir?

Turgut Altınok, 1 Nisan 1962'de Ankara'nın Balâ ilçesine bağlı Aşıkoğlu köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Keçiören Fevzi Atlıoğlu İlkokulu'nda, ortaokul ve liseyi ise Keçiören Kalaba Lisesi'nde tamamladı. Hukuk eğitimi almak için Azerbaycan'a gitti ve burada eğitimini başarıyla tamamladı. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine yaptığı katkılardan ötürü Azerbaycan Vektör Uluslararası İlim Merkezi tarafından fahri doktora unvanı ile onurlandırıldı.

Siyasi Kariyeri

Genç yaşlardan itibaren siyasete ilgi duyan Turgut Altınok, Ülkü Ocakları'nda görev almaya başladı. Henüz 25 yaşında Milliyetçi Çalışma Partisi Keçiören İlçe Başkanı oldu, ardından Ankara İl Başkanlığı ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. 1994 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Keçiören Belediye Başkanı seçildi. 1999 yılında MHP'den istifa ederek Fazilet Partisi'ne katıldı ve aynı yıl yeniden Keçiören Belediye Başkanı oldu.

28 Şubat Süreci'nin ardından Fazilet Partisi kapatılınca, Abdullah Gül önderliğindeki yenilikçi kanatla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu. 2004 yerel seçimlerinde AK Parti'den tekrar Keçiören Belediye Başkanı seçildi. 2009 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu ancak Melih Gökçek'e karşı kaybetti. Partisinden gelen yeniden Keçiören Belediye Başkanlığı teklifini geri çevirerek aday olmadı.

2013 yılında AK Parti'den istifa eden Altınok, 2014 yerel seçimlerinde Büyük Birlik Partisi'nden Keçiören Belediye Başkan adayı oldu ancak seçilemedi. 2019 yılında AK Parti'ye dönerek tekrar Keçiören Belediye Başkanlığına aday oldu ve kazandı. 2024 yerel seçimlerinde AK Parti'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu fakat ikinci sırada yer aldı.

Tartışmalar ve Eleştiriler

Turgut Altınok'un siyasi kariyeri boyunca çeşitli tartışmalarla gündeme geldi. 1994 yılında Keçiören Belediye Başkanı seçildikten sonra bazı semtlerde şiddet olayları yaşandı ve bu olaylarla ilişkili olduğu iddia edilen "A Takımı" grubunu kurduğu öne sürüldü, ancak Altınok bu iddiaları reddetti. Melih Gökçek ile uzun süren siyasi bir gerilim yaşadı, bu gerilim zaman zaman şiddet olaylarına dönüştü.

2009 yerel seçimleri öncesinde özel hayatıyla ilgili ortaya atılan iddialar nedeniyle Keçiören Belediye Başkanlığı adaylığından çekildi. 2024 yerel seçimleri öncesinde mal varlığı ile ilgili tartışmalar yaşandı; özellikle Antalya'da 600 dairelik mülkü olduğu iddiaları dikkat çekti.

Özel Hayatı

Turgut Altınok, Süreyya Altınok ile evlidir. Bu evlilikten Hacı Mehmet (d. 1984) ve Fatih Furkan (d. 1997) adında iki oğlu, Aybüke (d. 1982) ve Ayça (d. 1990) adında iki kızı vardır. Ailesiyle birlikte sakin bir yaşam sürüyor.

Önceki Haber MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?
Sonraki Haber Bilge Yılmaz Kimdir?
Benzer Haberler

Abdullah Çatlı Kimdir?

Yahya Sinvar Kimdir?

Yılmaz Tunç Kimdir?

Abdüllatif Şener Kimdir?