Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin'in Savur ilçesinde doğmuş bir Türk bilim insanıdır. Biyokimya, moleküler biyoloji ve akademik çalışmaları ile tanınan Sancar, çiftçilik yapan bir ailenin sekiz çocuğundan biri olarak orta gelirli bir hayatın içinde büyüdü. Eğitimine Mardin'de başlayan Sancar, futbola olan ilgisine rağmen eğitimine devam etmek üzere İstanbul'a yönelmiştir.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1969 yılında mezun olan Sancar, yüksek lisans ve doktora eğitimini Amerika'da, sırasıyla Johns Hopkins ve Dallas Teksas Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Özellikle Dallas'ta yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında adını duyuran Sancar, fotoliyaz geni üzerine yaptığı çalışmalarla DNA'nın ultraviyole ışınlarından zarar görmesi sonucu oluşan hasarın onarım mekanizmasını keşfetti.
Yale Üniversitesi'nde geçirdiği dönemde de DNA onarımı üzerine çalışmalarını sürdüren Sancar, 1997 yılından itibaren North Carolina Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaya başlamıştır. DNA onarımı, hücre döngüsü, kanser tedavisi ve biyolojik saat konularında önemli çalışmalar yapmış olan Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınlamıştır. Ayrıca, kanser tedavisinde sirkadiyen saatin kullanımı üzerine yaptığı çalışmalarla çeşitli ödüller kazanmıştır.
2015 yılında, DNA onarım mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde Paul Modrich ve Tomas Lindahl ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Sancar, bu ödülü kazanan ilk Amerikalı Türk olmuştur. Nobel Ödülü'nü kazandıktan sonra, ödülünü Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ithaf ederek Anıtkabir'e teslim etmiştir.
Aziz Sancar, hem Türkiye hem de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıdır ve Gwen Boles Sancar ile evlidir. Bilimsel başarılarının yanı sıra, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmek amacıyla eşiyle birlikte kurduğu vakıf aracılığıyla Amerika'daki Türk öğrencilere destek olmaktadır.